If´s spaning om IT-säkerhet och databrott

”I dag har inte ens en promille av våra företagskunder en försäkring mot dataintrång. Min gissning är att 20 procent har det inom två år. För cyberattackerna är här för att stanna, och de kommer att bli fler.”

Tänk dig in i följande situation: Du jobbar på ett transportbolag, och en morgon när du kommer till jobbet är hela IT-systemet utslaget. All information om bokningar, logistik och ekonomi – puts väck! Du startar om datorn, hoppas på ett mirakel, men ingenting händer. Samtidigt börjar kunderna ringa: Det går inte att boka! Det går inte att betala! Lastbilen som ska leverera mina varor har inte kommit!

Dataintrång drabbar allt fler företag, såväl multinationella koncerner som småbolag. Metoderna blir även allt mer sofistikerade, med bland annat datavirus, trojaner och DoS/DDoS-attacker.

Det kan vara en hacker som bara vill sabotera eller en yrkeskriminell som utför brottet i syfte att tjäna pengar. Oavsett vem som gör det och varför, kan dataintrånget få förödande konsekvenser för det drabbade företaget.

Är dataintrång ett hot för dina kunder? Då vill vi tipsa om vår nya databrottsförsäkring, som ger ersättning vid avbrott i verksamheten på grund av dataintrång. Företaget får experthjälp dygnet runt från professionella dataexperter på IBM, dessutom täcker försäkringen utredning och återställning av IT-systemen. En annan fin sak med databrottsförsäkringen är att den har lanserats på alla våra fyra marknader: Sverige, Norge, Danmark och Finland. Det gör att nordiska företag kan få en heltäckande lösning.

Vi på If vet att många företag tänker att ”vi är inget IT-bolag, alltså behöver vi inte försäkra oss mot dataintrång”. Men jag vill påstå att nästan alla företag inom alla branscher är IT-bolag! Vi lever i en digital värld där varenda arbetsplats ersätter papperspärmarna med system, program och filer. Smidigt, men även riskabelt.

//Håkan Holmström, Sverigechef för If Mäklarmarknad Företag